“SCHWENK Latvija” pērn pārdevis vairāk nekā 1 milj. t cementa

19.07.2024 09:48:00

Cementa ražotājs SIA “SCHWENK Latvija” 2023. gadā atguvies no pēdējo gadu ārkārtējā inflācijas spiediena, vienlaikus pārvietojoties strauji mainīgajā uzņēmējdarbības vidē un saskaroties ar izaicinājumu kopumu, kas ietekmēja uzņēmuma panākumus un izaugsmi. Šie izaicinājumi bija dažādi, sākot no ekonomikas un piegādes ķēdes drošības lejupslīdes līdz stingrākām klientu prasībām un arvien augstākiem ilgtspējas mērķiem.

Neskatoties uz būvniecības aktivitātes kritumu visā reģionā, SIA “SCHWENK Latvija” pērn turpināja koncentrēties uz ieņēmumu palielināšanu, palielinot pārdošanas apjomu gan vietējā, gan reģionālajos eksporta tirgos. Pārskata gadā SIA “SCHWENK Latvija” pārdeva vairāk nekā 1 milj. t cementa, eksportam veidojot vairāk nekā 63% no ienākumiem. Galvenie eksporta virzieni bija Somija, Igaunija un Zviedrija.

“Lursoft IT” pieejamais gada pārskats liecina, ka 2023. gadā SIA “SCHWENK Latvija” audzis par 9,76%, sasniedzot 146,17 milj. EUR. Pērn palielinājusies arī uzņēmuma peļņa, tai pēc nodokļu nomaksas pieaugot līdz 21,19 milj. EUR. Peļņas pieaugumu par 60% uzņēmums skaidro ar labāku izmaksu pārvaldību un darbības efektivitātes uzlabošanu, kas veicināja lielākā investīciju cikla pabeigšanu Brocēnu cementa rūpnīcā un tā nodošanu ekspluatācijā. “Šīs investīcijas ļāva uzņēmumam efektīvāk izmantot esošo cementa rūpnīcas jaudu, paplašināt saražotā cementa sortimentu, pievienojot jaunus produktus ar samazinātu ietekmi uz vidi, un vēl vairāk palielināt alternatīvā kurināmā izmantošanas īpatsvaru ražošanas procesā,” norādījis SIA “SCHWENK Latvija” savā vadības ziņojumā.

Pārskata gadā SIA “SCHWENK Latvija” turpināja veikt būtiskus kapitālieguldījumus ražošanas procesu uzlabošanā, esošās darbības paplašināšanā un mērķī samazināt CO2 emisijas, ikgadējām investīcijām sasniedzot gandrīz 10 milj. EUR.

Pagājušajā gadā SIA “SCHWENK Latvija” ar darba vietām nodrošināja 360 darbiniekus, valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās samaksājot 3,66 milj. EUR, bet iedzīvotāju ienākuma nodoklī 1,88 milj. EUR.

SIA “SCHWENK Latvija” kapitāldaļu turētājs ir vācu SCHWENK Zement Beteiligungen GmbH.