Gaļas pārstrādes uzņēmums "Maag Latvija" sasniedzis vēsturiski augstāko apgrozījumu

29.07.2024 06:48:00

Gaļas pārstrādes uzņēmums AS “Maag Latvija” 2023. gadā kāpinājis savu apgrozījumu līdz 60,08 milj. EUR, kas ir līdz šim vēsturiski augstākais apgrozījuma līmenis, vienlaikus turpinot strādāt ar zaudējumiem. “Lursoft IT” dati rāda, ka pagājušajā gadā AS “Maag Latvija” apgrozījums pieaudzis par 10,3%, savukārt zaudējumi samazinājušies līdz 183,5 tūkst. EUR. Gadu iepriekš gaļas pārstrādes uzņēmums strādāja ar 829,62 tūkst. EUR zaudējumiem.

Apgrozījuma pieauguma pamatā ir veiksmīgi īstenotā stratēģija pārstrādātās gaļas segmentā, stiprinot un attīstot “Rīgas Miesnieks” produkciju, kas sniedz lielāko apgrozījuma pieauguma daļu. Uzņēmums savā vadības ziņojumā norādījis, ka 2023. gadā arī turpināts veiksmīgi attīstīties eksporta tirgos. Kā vienu no veiksmes stāstiem AS “Maag Latvija” norāda Jelgavas rūpnīcā ražotās vārītās Doktora desas Ekstra eksporta uzsākšanu uz Vāciju.

“Lursoft IT” dati rāda, ka 2023. gadā AS “Maag Latvija” bija darba devējs 164 darbiniekiem, nodokļos valsts kopbudžetā kopā samaksājot 8,95 milj. EUR.

Neskatoties uz AS “Maag Latvija” apgrozījuma pieaugumu, pērn bijuši vairāki faktori, kas negatīvi ietekmēja uzņēmuma rentabilitāti, nesot zaudējumus. Kā vienu no galvenajiem faktoriem AS “Maag Latvija” norāda Krievijas uzsākto plaša mēroga iebrukumu Ukrainā 2022. gadā, kas ieviesa izmaiņas elektroenerģijas un izejvielu tirgū, būtiski ietekmējot arī 2023. gadu. “Cūkgaļas un putnu gaļas patēriņš Baltijā pēdējos gados bija stabils, taču to nevar attiecināt uz izejvielu dinamiku. Cūkgaļas iepirkuma cena 2023. gada vidū sasniedza rekordaugstu līmeni. Salīdzinot ar 2022. gadu, vidējā cena par cūkgaļu pieauga par 18,7%,” teikts AS “Maag Latvija” vadības ziņojumā.

AS “Maag Latvija” vadība paredz, ka 2024. gads turpinās būt svārstīgs un cenu ziņā nepastāvīgs. Šogad gaļas pārstrādes uzņēmums turpinās fokusēties uz izmaksu samazināšanu, optimizējot loģistikas ķēdi un veicinot produktivitātes uzlabošanu ražošanā. AS “Maag Latvija” turpinās īstenot savu ilgtermiņa stratēģiju gan videi draudzīgāka iepakojuma izvēlē, gan pilnveidojot produkcijas sortimenta piedāvājumu ar augstu pievienoto vērtību, tādējādi palielinot apgrozījumu eksporta tirgos arī turpmāk.

AS “Maag Latvija” reģistrēta 1992. gadā un līdz pat 2014. gadam bija zināma ar nosaukumu “Rīgas Miesnieks”. Uzņēmuma kapitāldaļu turētājs ir igauņu Maag Food OU.