"Uralkali Trading" reģistrēts jauns nodrošinājums

13.09.2024 06:33:00

“Lursoft IT” monitorings ziņo, ka Valsts ieņēmumu dienests piemērojis aizliegumu SIA “Uralkali Trading” reģistrēt komercķīlas, tās pārjaunot un grozīt, kā arī veikt uzņēmuma kapitāldaļu atsavināšanu un pārreģistrāciju. Jānorāda, ka š.g. 19. augustā SIA “Uralkali Trading” jau bija reģistrēts viens nodrošinājums, taču trīs dienas vēlāk tas atcelts.

Publiskās akciju sabiedrības “Uralkali” meitas uzņēmums SIA “Uralkali Trading”, kas atbild par mātes uzņēmuma produktu eksporta darījumiem uz Āziju, Indiju, Ziemeļameriku, Dienvidameriku, Eiropu un Āfriku, 2023. gadā apgrozījis 31,98 milj. EUR (apgrozījums 2022. gadā – 1,32 miljardi eiro), finanšu periodu noslēdzot ar 634,47 tūkst. EUR peļņu (zaudējumi 2022. gadā – 333,05 milj. EUR). Iesniegtajā vadības ziņojumā SIA “Uralkali Trading” norādījis, ka 2022. gada jūnijā tā īpašnieks nolēma būtiski samazināt uzņēmuma darbību un pakāpeniski ierobežot pamatdarbību.

Aizvadītajā gadā SIA “Uralkali Trading” nodokļos valsts kopbudžetā samaksājis 8,65 milj. EUR. Balstoties uz Valsts ieņēmumu dienesta publiskoto informāciju, uz š.g. 10. septembri uzņēmums bija uzkrājis 5,84 tūkst. EUR lielu nodokļu parādu.

2023. gadā SIA “Uralkali Trading” būtiski samazināja savu darbību, ņemot vērā neskaidrību par uzņēmuma līdzekļiem un aktīviem, kas tika iesaldēti vai citādi ierobežoti ar ES dalībvalstu, tostarp Latvijas, finanšu institūciju un vietējo regulatoru lēmumiem. Šādu ierobežojumu rezultātā SIA “Uralkali Trading” nevarēja veikt piegādes no ES ostām, tāpēc daļa no ES termināļos glabātajiem krājumiem sadarbībā ar ANO tika ziedota Āfrikas mazāk labklājīgām valstīm. Ziedojumu vērtība 2023. gadā veidoja 28,86 milj. EUR.

SIA “Uralkali Trading” ir filiāles Singapūrā, Panamā, Pekinā un Deli ar nolūku efektīvāk reaģēt uz vietējo tirgu izmaiņām. Uzņēmuma filiāle Indijā atrodas likvidācijas procesā. Tāpat arī SIA “Uralkali Trading” uz 2023. gada 31. decembri bija reģistrēti seši meitas uzņēmumi.

“Lursoft IT” dati rāda, ka SIA “Uralkali Trading” patiesais labuma guvējs ir sankciju sarakstos iekļautais Dmitrijs Mazepins.