"Troja" šogad paredz par 7% mazāku pārdošanas apjomu

22.04.2024 10:38:00

Saplākšņa pārstrādes, mēbeļu, ceļazīmju un šūpuļzirgu ražotājs SIA “Troja” 2023. gadā palielinājis apgrozījumu līdz 35 milj. EUR, kas, salīdzinot ar gadu iepriekš, ir pieaugums par 12%. Apgrozījuma pieaugumu uzņēmums saista ar cenu pieaugumu kopējās inflācijas ietekmē gada pirmajā pusē. Lursoft pieejamais gada pārskats rāda, ka aizvadīto gadu SIA “Troja” noslēdza ar 0,47 milj. EUR peļņu pēc nodokļu nomaksas (peļņa 2022. gadā – 1,49 milj. EUR).

Iesniegtajā vadības ziņojumā uzņēmums norādījis, ka tas 2023. gada sākumā plānoja produkcijas pieaugumu 8% apmērā, balstoties uz pieņēmumu, ka ekonomiskā aktivitāte būs vismaz 2022. gada līmenī un paplašināsies noieta tirgi produktiem ar augstāku pievienoto vērtību. Vienlaikus uzņēmums norādījis, ka 2023. gada otrajā pusē samazinājās pieprasījums pēc tā ražotās produkcijas. To ietekmēja pasaules tirdzniecības sabremzēšanās partnervalstu ekonomikās. Ņemot vērā ģeopolitisko saspīlējumu un pieprasījuma samazināšanos, kā arī ekonomiskās prognozes 2024. gadam, šogad SIA “Troja” plāno par 7% mazāku pārdošanas apjomu nekā pērn.

Pagājušajā gadā SIA “Troja” īstenoja pasākumus, lai samazinātu energoresursu izmaksas produkcijas pašizmaksā. Uzņēmums ieviesa atjaunojamo energoresursu tehnoloģijas un saņēma atbalstu kapitāla atlaides veidā. Jaunās tehnoloģijās un esošo pamatlīdzekļu uzlabošanā SIA “Troja” pērn investēja 0,7 milj. EUR. Šogad uzņēmums plāno uzsākt pārbūvi ražotnes ēkā Salaspils pagastā. Plānotas investīcijas 6 milj. EUR vērtībā. Tās ietvers pasākumus, lai samazinātu energoresursu izmaksas produkcijas pašizmksā.

Lursoft izziņā redzams, ka 50% SIA “Troja” kapitāldaļu pieder AS “Latvijas Finieris”, bet vēl 18,49% - Jānim Biķim. Pērn uzņēmumā bija nodarbināti 174 darbinieki, tam kopumā nodokļu iemaksās valsts kopbudžetā samaksājot 3,87 milj. EUR.