2023. gadā eksports veidoja 87% no “Karavela” pārdošanas apjoma

12.06.2024 07:02:00

Zivju pārstrādes uzņēmums SIA “Karavela” iesniegtajā finanšu pārskatā atzinis, ka 2023. gads vērtējums kā apmierinošs, jo, lai arī nav sasniegti budžetā plānotie lielumi, strādāts ar apgrozījuma pieaugumu un pozitīvu peļņas rādītāju. “Lursoft IT” pieejamais gada pārskats liecina, ka pērn SIA “Karavela” apgrozījums palielinājies par 9,9%, sasniedzot 79,2 milj. EUR. Pārskata gadu zivju pārstrādes uzņēmums noslēdzis ar 2,96 milj. EUR peļņu pēc nodokļu nomaksas (peļņa 2022. gadā – 4,96 milj. EUR). SIA “Karavela” pagājušajā gadā strādāja 171 darbinieks, uzņēmumam valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās samaksājot 1,08 milj. EUR, bet iedzīvotāju ienākuma nodoklī 0,56 milj. EUR.

Uzņēmums norādījis, ka straujā iepriekšējo gadu inflācija galvenajos tirgos tika strauji bremzēta un tas kombinācijā ar joprojām pieaugošām zivju izejvielas cenām un fiksēto izmaksu pieauguma inerci neļāva sasniegt plānotos peļņas rezultātus. “Šī tendence saglabājās visā pārskata periodā un vadības izvirzītie uzņēmuma uzdevumi tika koriģēti ar primāro mērķi saglabāt augstus kopējos ražošanas un pārdošanas apjomus,” norādīts SIA “Karavela” vadības ziņojumā.

Pagājušajā gadā SIA “Karavela” saražoja kopumā 87 milj. konservu kārbu, 1269t kulinārijas produkcijas un eksportēja savu produkciju uz 48 valstīm. 2023. gadā eksports veidoja 87% no SIA “Karavela” pārdošanas apjoma. Lielākās eksporta valstis uzņēmumam ir Vācija, Lielbritānija, Zviedrija, Dānija un Ukraina, kas kopā veido 62% no visa realizācijas apjoma.

Uzņēmuma vadība ziņojumā norādīts, ka 2023. gada beigās notikušie iepirkumu tenderi Skandināvijā un citos Eiropas valstu tirgos uz 2024. gadu noslēgti optimālā daudzumā. Veiktās investīcijas papildu ražošanas jaudās un jaunu eksporta tirgu apgūšana ļaujot prognozēt turpmāku SIA “Karavela” apgrozījuma pieaugumu arī šogad. Vienlaikus netiek plānota situācijas uzlabošanās rentabilitātes sadaļā, jo zivju izejvielas tirgus joprojām tiek plānots ar zināmu apjoma iztrūkumu, līdz ar to ar augstu izejvielu cenu, savukārt pārdošanas pusē cenu pieaugums nav iespējams, jo visos tirgos tas jau sasniedzis maksimālo līmeni.

Šogad SIA “Karavela” plāno saražot ap 101 miljonu kārbu un sasniegt aptuveni 88,3 milj. EUR apgrozījumu.

“Lursoft IT” dati rāda, ka SIA “Karavela” reģistrēta 2001. gadā, tās kapitāldaļu turētāji ir Jānis Endele, Oskars Punenovs un AS “Strops investīcijas”, kura akcionāri, savukārt, ir Andris, Jānis un Pēteris Bites.