“Stora Enso Latvija” pērn veikusi 1,97 milj. EUR lielas investīcijas ražošanas attīstībā

09.07.2024 06:47:00

Zāģmateriālu ražotāja AS “Stora Enso Latvija” apgrozījums 2023. gadā samazinājies par 17,34%, sarūkot līdz 107,67 milj. EUR. Galvenais iemesls samazinājumam bija cenu kritums visos galvenajos tirgos un produktu grupās, kā arī mazāki ražošanas apjomi (izņemot granulas un termokoksni). 2023. gadu AS “Stora Enso Latvija” noslēgusi ar 11,36 milj. EUR peļņu pēc nodokļu nomaksas.

Iesniegtajā vadības ziņojumā AS “Stora Enso Latvija” norādījusi, ka zāģmateriālu galvenais tirgus joprojām ir Baltijas valstis. Nozīmīgs īpatsvars kopējā AS “Stora Enso Latvija” apgrozījumā ir papīrmalkas un celulozes šķeldas eksportam uz “Stora Enso” grupas uzņēmumiem Somijā un Zviedrijā. “2023. gadā papīrmalkas un celulozes šķeldas koksnes apjomi ir nedaudz pieauguši, savukārt mežizstrādes apjomi samazinājušies,” norādījusi AS “Stora Enso Latvija”.

Pagājušajā gadā AS “Stora Enso Latvija” veica 1,97 milj. EUR lielas investīcijas ražošanas attīstībā. Lielākā daļa ieguldījumu saistīta ar termokoksnes ražotnes paplašināšanu, darba drošības un vides uzlabošanas projektiem.

Pērn uzņēmumā uzsākta reorganizācija un “Stora Enso” grupas peļņas uzlabošanas programma, kas iekļauj stingru izmaksu samazināšanu, taču atsevišķās pozīcijās izmaksas pērn, salīdzinot ar 2022. gadu, pieauga. Reorganizācija un programmas turpinās arī šogad, lai nodrošinātu veiksmīgu uzņēmuma darbību tirgus lejupslīdes apstākļos.

“Lursoft IT” dati rāda, ka AS “Stora Enso Latvija” reģistrēta 2001. gadā. Pērn uzņēmumā strādāja 222 darbinieki. Uzņēmuma vienīgais akcionārs ir Igaunijā reģistrētais AS “Stora Enso Eesti”.