"Latvijs Piens" strādājis ar zaudējumiem

23.07.2024 07:59:00

Jelgavā reģistrētais piena pārstrādes un siera ražošanas uzņēmums SIA “Latvijas Piens” 2023. gadā strādājis ar apgrozījuma kritumu. “Lursoft IT” dati rāda, ka pērn uzņēmuma apgrozījums sarucis par 35,92%, samazinoties līdz 37,12 milj. EUR. Pēc 1,08 milj. EUR lielās peļņas 2022. gadā, aizvadīto gadu ražotājs noslēdzis ar 1,33 milj. EUR lieliem zaudējumiem.

Savā vadības ziņojumā SIA “Latvijas Piens” norādījis, ka 2023. gadā, jo sevišķi gada otrajā pusē, samazinājās pārstrādātā piena apjoms. Tas saistīts ar to, ka piena cenu pieaugums bija ievērojami lielāks nekā siera cenu palielinājums, taču paaugstināto piena cenu līmeni nevarēja pārcelt uz pircējiem. “Cieta gan iekšzemes, gan eksporta darījumi, jo augsto piena cenu dēļ saglabājās ļoti augstas siera ražošanas izmaksas. Šī iemesl dēļ pārdošanas cenas nebija konkurētspējīgas pat eksporta tirgos,” norādījis SIA “Latvijas Piens”, piebilstot, ka, neraugoties uz mazākiem pārstrādes apjomiem, 2023. gadā arī pieauga enerģijas izmaksas. Uzņēmums arī norādījis, ka spiedienu uz citādi stabilo pārdošanas apjomu iekšzemes tirgū radīja arī lētā siera imports no Ukrainas, kā rezultātā ievērojami samazinājās pārdošanas apjomi un realizācija.

2010. gadā reģistrētā SIA “Latvijas Piens” lielākais kapitāldaļu turētājs ir vācu Fude + Serrahn Milchprodukte GmbH & Co. KG. Pagājušajā gadā Jelgavā reģistrētais SIA “Latvijas Piens” bija darba devējs 68 darbiniekiem.