"Rīgas piena kombināts" apgrozījums 2023. gadā sasniedzis 144,53 milj. EUR

04.08.2024 19:21:00

AS “Rīgas piena kombināts” apgrozījums 2023. gadā sasniedzis 144,53 milj. EUR, gada laikā pieaugot par 13,93%. Uzņēmuma vadības ziņojumā norādīts, ka apgrozījuma pieaugums 2023. gadā saistīts ar jaunu pārdošanas stratēģiju. Piena pārstrādes uzņēmums otro gadu pēc kārtas strādājis ar zaudējumiem, pērn tiem sasniedzot 1,61 milj. EUR. “Lursoft IT” dati rāda, ka aizvadītajā gadā AS “Rīgas piena kombināts” nodokļu iemaksās valsts kopbudžetā samaksājusi 9,07 milj. EUR. Uzņēmumā 2023. gadā nodarbināti teju 900 darbinieki.

Pērn AS “Rīgas piena kombināts” koncentrējās uz iepirkumu stratēģiju pārskatīšanu, turpmāku operatīvo izmaksu samazinājumu, investīciju projektiem, kas nodrošinātu augstāku automatizāciju un enerģētisku neatkarību, kā arī jaudīgāku pieeju eksporta tirgu iekarošanai. Papildu iepriekš nosauktajam, 2023. gadā AS “Rīgas piena kombināts” arī pārskatīja produktu portfeli un strādāja pie jauniem, inovatīviem piena un saldējuma produktiem.

Pagājušā gada vasaras sezona AS “Rīgas piena kombināts” izvērtās par vienu no labākajām pēdējo sešu gadu laikā, kopējam realizētajam saldējuma apjomam Latvijā pieaugot par vairāk nekā 10%, savukārt uzņēmuma pārdošanas ieņēmumiem vasaras periodā palielinoties par vairāk nekā 14%.

Iesniegtajā vadības ziņojumā AS “Rīgas piena kombināts” atradusi jaunus eksporta tirgus un attīstīja esošos. “Latvijā ražota krēmsiera distribūcijas palielināšanas rezultātā, Ukraina aizvadītajā periodā atguvusi lielākā eksporta tirgus statusu, uzņēmumam palielinot pārdošanas apjomus līdz 9,9 milj. EUR gadā, savukārt Azerbaidžāna ar 5,1 milj. EUR apgrozījumu, kur uzņēmums pārdod skābo krējumu, 2023. gadā ierindojās eksporta tirgus otrajā vietā,” teikts AS “Rīgas piena kombināts” vadības ziņojumā. Būtisku izaugsmi 2023. gadā piedzīvojuši jaunie eksporta tirgi – Kazahstāna, uz kuru tiek eksportēti krēmsieri, audzējot pārdošanas apjomus trīs reizes, kā arī Bulgārija un Rumānija, uz kuriem 2023. gadā uzsākts biezpiena sieriņu eksports.

Pērn viens no lielākajiem investīciju projektiem AS “Rīgas piena kombināts” bija saistīts ar automatizācijas līmeņa paaugstināšanu ražošanā. Ieguldot vairāk nekā 2 milj. EUR, AS “Rīgas piena kombināts” iegādājās saldējuma, biezpiena sieriņu un krēmsiera iepakošanas sistēmas, kas ļaus palielināt šo produktu ražošanas jaudu, roku darbu vai vienkāršotu mehānisku darbu aizstājot ar mūsdienu prasībām atbilstošu risinājumu. Otrs lielākais investīciju projekts bija siltumenerģijas ražošanas iekārtu pielāgošana citu kurināmo veidu izmantošanai, lai samazinātu atkarību no viena enerģijas veida.