“Lode” apgrozījums pagājušajā gadā sarucis līdz 13,05 milj. EUR

13.08.2024 08:38:00

Keramisko būvmateriālu ražotājs SIA “Lode” savā iesniegtajā pārskatā atzīst, ka 2023. gads koncernam bijis izaicinošs. To ietekmēja gan pieprasījuma kritums, gan joprojām augstās energoresursu cenas. Tāpat arī koncerna mērķa tirgos – Baltijā, Polijā un Skandināvijā – bija vērojams ēku būvniecības kritums. “Vissmagākā būvniecības krīze bija vērojama Skandināvijā, kur bija plānots novirzīt produkcijas apjomu, kas iepriekšējos gados tika tirgots uz Krieviju, no kurienes koncerns pilnībā izgāja 2022. gadā,” teikts SIA “Lode” vadības ziņojumā.

“Lode” konsolidētais apgrozījums 2023. gadā samazinājies par 13,10%, sarūkot līdz 16,63 milj. EUR, savukārt peļņa nokritusi no 1,09 milj. EUR 2022. gadā līdz 28,10 tūkst. EUR pērn. “Lursoft IT” pieejamais gada pārskats rāda, ka mātes uzņēmuma SIA “Lode” apgrozījums pagājušajā gadā sarucis līdz 13,05 milj. EUR (-12,85%), bet peļņa gada laikā sarukusi vairāk nekā 11 reizes, samazinoties līdz 101,46 tūkst. EUR. “Lai arī peļņa uzrāda būtisku kritumu pret iepriekšējo gadu, jāņem vērā, ka 2022. gadā SIA “Lode” kā energoietilpīgs apstrādes rūpniecības uzņēmums saņēma valsts atbalstu 1,18 milj. EUR apmērā energoresursu cenu pieauguma daļējai kompensācijai,” teikts uzņēmuma vadības ziņojumā.

Pārskata gadā samazinājušies pārdošanas apjomi ķieģeļu segmentā, bet pieauga Keraterm un bruģa segmentā. SIA “Lode” norādījusi, ka pārskata gadā koncerns īpaši pievērsās šo divu produktu grupu popularizēšanai un pārdošanai.

Aizvadītajā gadā ražošana Liepas ražotnē notika 9 mēnešus, bet Ānes ražotnē – 6 mēnešus. Atlikušais periods tika izmantots remontdarbu un uzlabojumu veikšanai.

Šogad “Lode” koncerns  plāno augstāku apgrozījumu nekā 2023. gadā. Uzņēmumā noris darbs pie jaunas produktu grupas radīšanas Ānes ražotnē, un šo jauno produktu ražošanu plānots uzsākt š.g. rudenī. Savukārt Liepas ražotnē turpmākajos gados plānots uzstādīt jaunas iekārtas, lai paaugstinātu ražošanas automatizācijas līmeni.

SIA “Lode” pieder Polijā reģistrētajam ģimenes fondam “Sielanka”. Pērn SIA “Lode” bija darba devējs 144 darbiniekiem.