“Valmieras stikla šķiedra” 2023. gadā apgrozījusi 117,8 milj. EUR

29.07.2024 08:10:00

AS “Valmieras stikla šķiedra” 2023. gadā apgrozījusi 117,8 milj. EUR, pēc nodokļu nomaksas gūstot 1,39 milj. EUR peļņu. Salīdzinot ar 2022. gadu, pērn uzņēmuma apgrozījums sarucis par nepilniem 8%, savukārt peļņa bijusi vairāk nekā 4 reizes mazāka.

Iesniegtajā vadības ziņojumā AS “Valmieras stikla šķiedra” norādījusi, ka arī 2023. gadam bija raksturīgi ik ceturksni mainīgi tirgus apstākļi un joprojām augstās materiālu, enerģijas un ķimikāliju cenas. “Pirmajā ceturksnī bija vērojams īpaši liels pieprasījums pēc mūsu produktiem, līdz ar to varējām gan palielināt pārdošanas apjomus, gan realizēt savas cenu prognozes. Otrajā un trešajā ceturksnī saņemto pasūtījumus skaits ievērojami samazinājās, jo gandrīz visas mūsu klientu nozares ietekmēja tobrīd zemais pieprasījums,” skaidro AS “Valmieras stikla šķiedra”. Lai neitralizētu šo apstākļu izraisīto cenu kritumu, ko ievērojami veicināja arī Āzijas piegādātāju dempinga cenas, 2023. gada otrajā ceturksnī uzņēmums apturēja vairākas stikla šķiedras ražošanas krāsnis un E-stikla kausēšanas krāsns W1.2 jauda pakāpeniski tika samazināta līdz 50% no kopējās jaudas, līdz ar to E-stikla ražošanas apjoms samazinājās par 25%. Uzņēmums norādījis, ka pastāvīgi augsts pieprasījums 2023. gadā bijis tikai pēc augstākās kvalitātes silīcija stikla šķiedras izstrādājumiem, tāpēc šajā segmentā bija iespējams palielināt pārdošanas cenas.

Atbilstoši savai stratēģijai, 2023. gada otrā ceturkšņa beigās AS “Valmieras stikla šķiedra” nodeva ekspluatācijā vēl vienu silīcija stikla kausēšanas krāsni un ievērojami palielināja šī produkta ražošanas jaudu. Šajā jaunajā kausēšanas krāsnī uzņēmums īstenos jaunu kausēšanas koncepciju, kuras mērķis ir gan ietaupīt enerģiju, gan pagarināt kalpošanas laiku par 50%.

2023. gada jūlijā AS “Valmieras stikla šķiedra” atzīmēja 60 gadus kopš Valmieras rūpnīcā tika izvilkti pirmie stikla šķiedras pavedieni.  Aizvadītajā gadā uzņēmumā bija nodarbināti 1203 darbinieki, AS “Valmieras stikla šķiedra” valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās samaksājot 7,5 milj. EUR un iedzīvotāju ienākuma nodoklī 5,2 milj. EUR, liecina "Lursoft IT" izziņas dati.