"Ošukalns" darbību ietekmējušas mainīgās cenu tendences

09.08.2024 07:10:00

Iesniegtajā vadības ziņojumā kokapstrādes un ceļu būves uzņēmums SIA “Ošukalns” norādījis, ka 2023. gads uzskatāms par ekonomiski stabilu, taču ar mazāku rentabilitāti. To ietekmēja tirgū vērojamās mainīgās cenu tendences. Salīdzinot ar 2022. gadu, kad SIA “Ošukalns” apgrozīja 83,74 milj. EUR, pērn uzņēmuma apgrozījums samazinājies līdz 76,15 milj. EUR.  No tiem 44,62 milj. EUR veidoja ieņēmumi no mežizstrādes, bet būvniecības pakalpojumi – nepilnus 13 milj. EUR. Jānorāda, ka vienlaikus pagājušajā gadā sarukusi arī uzņēmuma peļņa, samazinoties līdz 1,57 milj. EUR pēc nodokļu nomaksas (peļņa 2022. gadā – 5,76 milj. EUR).

Apgrozījuma kritumu 2023. gadā SIA “Ošukalns” skaidro ar kokmateriālu un zāģmateriālu pārdošanas cenu kritumu tirgū pie līdzīgiem pārdošanas kvantitatīvajiem rādītājiem kā 2022. gadā. “Paskatoties netālā pagātnē, konstatējams, ka 2022. gadā, saistībā ar notikumiem pasaulē, koksnes tirgus piedzīvoja straujas cenu izmaiņas kāpuma veidā, kļūstot praktiski neprognozējams. 2023. gadā ekonomiskie faktori kopumā veidoja zināmu tirgus stabilitāti un prognozējamību,” teikts SIA “Ošukalns” vadības ziņojumā.

Pagājušajā gadā SIA “Ošukalns” aktīvi piedalījās kurināmās šķeldas un skaidu iepirkumos, kuros vērojama sīva piegādātāju konkurence un cenu svārstības. Liela konkurence turpinājusies arī ceļu būvdarbu iepirkumos. Savā vadības ziņojumā SIA “Ošukalns” norādījis, ka dalība iepirkumos pieprasa uzņēmumam skrupulozi vērtēt izmaksas, efektīvi plānot darba resursus un mazināt dīkstāvi, jo īpaši apstākļos, kad izdevies iegūt līguma izpildes tiesības lielapjoma un ilgtermiņa būvprojektos. 2023. gadā uzņēmuma ieņēmumi, salīdzinot ar 2022. gadu, no sniegtajiem ceļu būvniecības pakalpojumiem pieauga par 40,8%.

Aizvadītā gada sākumā SIA “Ošukalns” iegādājies meitas uzņēmumu Somijā, lai attīstītu kokmateriālu tirgus segmentu Skandināvijas valstīs. Jānorāda, ka 2023. gada janvāris SIA “Ošukalns” iesākās ar Daugavas plūdiem, kuru rezultātā liela daļa uzņēmuma ražotņu Bebru, V. Orehova ielās Jēkabpilī applūda, apstādinot kokapstrādes un remontdarbu nozaru darbību uz vairākiem mēnešiem. Ar plūdu seku novēršanu uzņēmums nodarbojās daudzu mēnešu garumā un pastiprināti plānoja risku novēršanu nākotnē.

Ilzei Nitišai, Aldim Bukam un Ivaram Dāboliņam piederošais SIA “Ošukalns” reģistrēts 1993. gadā. Pērn uzņēmumā bija nodarbināti 358 darbinieki, rāda "Lursoft IT" izziņas dati.