"Dobeles dzirnavnieks" 2023. gadā pārstrādājis 263 tūkst. tonnu graudu

16.08.2024 09:59:00

Graudu pārstrādes uzņēmuma AS “Dobeles dzirnavnieks” ražotnēs 2023. gadā pārstrādāti 263 tūkst. t graudu, kas, salīdzinot ar gadu iepriekš, ir par 35 tūkst. t mazāk.

Pagājušā gada jūlijā AS “Dobeles dzirnavnieks” dzirnavu ēkā izcēlās ugunsgrēks, kā rezultātā cieta un uz laiku darbību pārtrauca divas kviešu malšanas tehnoloģiskās līnijas. Tas arī bijis iemesls pārstrādāto graudu apjoma samazinājumam, salīdzinot ar 2022. gadu.  Abas tehnoloģiskās līnijas līdz gada beigām bija atsākušas darbību.

Aizvadītajā gadā AS “Dobeles dzirnavnieks” palielinājis apgrozījumu par 2,7%, rādītājam sasniedzot 237,5 milj. EUR. Eksports pērn veidoja 60% no uzņēmuma kopējā apgrozījuma. “Lursoft IT” pieejamais gada pārskats rāda, ka 2023. gadu AS “Dobeles dzirnavnieks” noslēdzis ar 12,17 milj. EUR peļņu. 2023. gadā AS “Dobeles dzirnavnieks” nodokļu iemaksās valsts kopbudžetā samaksājis 9,7 milj. EUR, tostarp 3,2 milj. EUR valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās un 1,7 milj. EUR iedzīvotāju ienākuma nodoklī. Pērn uzņēmumā bija nodarbināti 396 darbinieki.

Pēdējo piecu gadu laikā uzņēmuma attīstībā veiktas 75,7 milj. EUR lielas investīcijas, uzbūvējot lieljaudas inovatīvu pastas ražotni, bio graudu pilna realizācijas cikla infrastruktūru un jaunus uzglabāšanas torņus. Pērn jaunās pastas un bioloģisko graudaugu pārslu ražotnes sasniedza optimālu noslodzi.

Runājot par attīstību nākotnē, AS “Dobeles dzirnavnieks” norādījis, ka paredzējis investēt 8 milj. EUR attīstībā, pabeidzot projekta “Graudu uzglabāšanas torņu sistēmas izveide – trešā kārta” īstenošanu un uzstādot industriālos robotus, lai efektivizētu un automatizētu produktu fasēšanas procesu. Tāpat arī iecerēts uzsākt projektu jaunas gatavās produkcijas noliktavas izbūvei, kā arī virkne citu pasākumu, lai  pilnveidotu uzņēmuma darbības procesus, nodrošinātu rentablu darbību un ilgtspēju.